MAPPING MICHEL F.
VOORAF
Het verhaal van hoofdstuk 2 is een beeldende associatie op een aantal citaten die verwant zijn aan het idee van Michel Foucault dat ook de mens als verschijnsel tijdelijk is. Hieronder een verzameling uitspraken of ideeën die deze gedachten meer vulling geven.
‘- dan kunnen we wel wedden, dat de mens zou verdwijnen – zoals een gelaat van zand bij de grens van de zee.’
(Michel Foucault, De woorden en de dingen. Een archeologie van de menswetenschappen)
Het MT van de startup Breeze, een datingapp die het anders wil aanpakken, wordt gevraagd naar hun kijk op de toekomst:
Joris: Ik moet gaan.
Marco: Wat als je nou meerdere avatars kan hebben en eigenlijk op meerdere plekken tegelijk kan zijn? Want hij moet nu naar een meeting gaan en dat wordt een bepaalde meeting waarvan hij ongeveer wel weet wat voor gesprek dat gaat zijn. Wellicht dat hij zijn meeting-avatar daar heen kan sturen en dan dit gesprek nog afmaakt. Interesting.
Marsha: Ja maar goed, dan ga je een soort van jezelf digitaal klonen en dan is ook nog maar de vraag: Wat is het verschil tussen die digitale kloon van jou en jou?
Marco: Ja precies, wat is dan nog het verschil. Dat wordt heel eng he?
Marsha: Wat is dan nog een mens, om het maar even heel ver te zeggen. We hadden het net nog over, okee, op een gegeven moment gaan we misschien online naar een wereld toe waarin je relaties met mensen gaat hebben die je nog nooit echt hebt gezien. En dan kan het gaan naar relaties hebben met andere intelligente wezens in de metaverse die gekoppeld zijn aan een echt mens. En dan is het weer, okee, ga je dan kinderen krijgen in de metaverse? en zijn dat dan nog echt levende zielen? Of zijn dat kunstmatige intelligenters die in die wereld leven?
En dan is gewoon de vraag: Wat is een mens dan nog?
Maar dat is wel heel ver, maar dat is ……ja?
(Marsha Goei, Joris Doorninck, Marco van der Woude in Tegenlicht: Metaleven, seizoen 2022 aflevering 13, februari 2022)
‘Zo begon ik ook over AI te denken. Misschien, dacht ik, is het helemaal niet zo erg als we voorbij worden gestreefd door AI. Robots dragen immers iets menselijks in zich.’ Misschien moeten we het onderscheid tussen wat levende wezens zijn en welke niet herbezinnen, zegt Ravn. Misschien zijn robots al levend, net als wij.
(Interview Olga Ravn in NRC 11 februari 2022, boekenbijlage. n.a.v. het verschijnen van de Nederlandse vertaling van haar boek: Het personeel)
Govert Schilling ging in de televisieserie Govert naar de oorsprong van de mens, op zoek naar de herkomst van de homo sapiens. In een van de afleveringen vergelijkt hij de aanwezigheid van de soort mens aan de hand van een grote 14 delige encylopedie die de geschiedenis van de Aarde beschrijft. Pas helemaal op de laatste pagina van deel 14, in de laatste alinea van die bladzijde, kwam de mens in beeld.
(Govert naar de oorsprong van de mens, aflevering 6)
‘…..Omdat wat was iets anders is dan wat is en wat is zal wat was worden. Omdat een rivier blijft stromen. Omdat alles metamorfose is. Omdat de entropie toeneemt. …..’
Sander Kollaard, De kleuren van Anna, Hoofdstuk Blauw)
‘Heraclitos zegt zo ongeveer dat alles wijkt en dat niets blijft. En als hij dat wat is vergelijkt met de stroom van een rivier, zegt hij dat je niet twee keer in dezelfde rivier kunt stappen.’
(Plato in de dialoog Cratylus, uit: Cormelis Verhoeven, Heraclitus, Spreuken)
‘Reis licht en kijk niet om’
(Motto boekkist ‘Wegen’, Pieter Mols)
DILEMMA-BOEK
EEN GELAAT VAN ZAND
NIETS IS ZEKER
MALE LINE
DOOSJES VOOR ONDERWEG
SCHALEN VOOR EEN NIEUWE BESTEMMING
ABRI DE SABLE
TEGELTJESWIJSHEDEN